Това заяви здравният министър на брифинг в четвъртък

Властите не се готвят да отворят детските градини и яслите от понеделник, а следят информацията за разпространението на коронавируса в страната. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в четвъртък.

Пълните резултати за ваксината: Ефективност при 95% от участниците

„Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение, ще го вземем”, заяви проф. Ангелов.  

По-късно здравният министър потвърди, че отваряне на детските градини и яслите не се планира и преди изслушването му от депутатите от Здравната комисия.

"Яслите и детските градини могат да реагират независимо кога ще вземем решение за отварянето им", каза министърът. Проф. Ангелов посочи, че само цифрите ще им покажат какво решение да вземат и няма да бъде късно, ако то бъде взето в неделя.

От детските градини и яслите принципно са готови да отворят от понеделник. Но имат притеснения как и кога ще успеят да отоплят и дезинфекцират помещенията. Ще се наложи и да правят заяви за хранителни продукти, за да са сигурни, че ще имат храна от понеделник без да е ясно дали тя ще се използва. А родителите, които трудно намират вариант да да гледат децата си, защото работят, се надяват да научат решението на правителството възможно най-рано.

Пореден ден с над 3 000 излекувани за денонощие

След затварянето на детските градини от 27-ми ноември, Теодора и съпругът й измислят всякакви комбинации, за да гледат 4-годишния си син Дани.

„Гледаме се трудно, първо го гледа малко баща му, малко аз, малко едната му баба, малко другата му баба. Всеки ден е различен“, разказва Теодора.

Подсигурила е резервен вариант за следващата седмица, но се надява градината да отвори от понеделник.

„Не е редно от днес за утре да научаваме такова нещо, понеже всеки в днешно време трябва да си направи плановете, не може да живеем ден за ден“, казва тя.

 

 

От градините и яслите посрещат възможността да отворят от понеделник с готовност, но и с притеснение.

„Учителите малко се страхуват. Това е истината, това е реалността, при нас имаше един случай на един болен служител. Смятам, че ние в тази обстановка можем да бъдем готови на решение в краен случай. Ако не е в понеделник, бихме могли да реагираме във вторник“, казва Иванка Харбалиева, директор на 99-та детска градина „Брезичка”.

Детска градина „Надежда” е една от тези, които работят с деца на медици от първа линия. Днес в градината има 7 деца, двама учители и двама възпитатели. От понеделник не е ясно колко ще са.

ОБУЧЕНИЕ ОТ ДИСТАНЦИЯ: Част от децата може да продължат и след Нова година

„Да се осигури най-малкото човешкият ресурс, който към днешна дата част от тях е в отпуск. Важно е и да е здрав този човешки ресурс, да се направят необходимите дезинфекционни мероприятия,  да отопли детската градина, да се осигури храна за тези деца, дори да не знаем колко са, трябва да има нещо, с което да бъдат посрещнати за закуска“, казва Мария Врачева, директор на 117-та детска градина „Надежда”.

Според директорката на „Надежда” всички градини и ясли трябва да поръчат храна най-късно в петък, за да имат доставки за понеделник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.