Денонощното заседание мина под знака на Зелената сделка

Поглед към Европа. И надежда за по-бързо възстановяване на българската икономика. Късно снощи европейските лидери направиха пробив и разблокираха бюджета на общността за следващите 7 години. Говорим за общо 1, 8 трилиона евро, в които влизат и парите по плана за възстановяване на икономиките, които пострадаха от пандемията.

Евролидерите се разбраха за бюджета на Съюза до 2027г.

Очакваната сума, която България трябва да получи през следващата финансова многогодишна рамка, е около 29 млрд. евро. Това са пари от бюджет и по фонда за възстановяване от коронавируса. Дотук се стигна, след като Германското председателство направи пробив – така дипломатите определят факта, че Полша и Германия бяха убедени да оттеглят ветото си и да се запази върховенството на закона.

Евролидерите за последното си заседание за тази година заседаваха почти без прекъсване 24 часа. Най-голям проблем тази нощ се оказа Зелената сделка и климатичните изменения, които ЕС трябва да намали с 55% до 2030 година.Осем часа бяха отделени за този казус. Обсъдени бяха отношенията с новата американска администрация и дали да наложат санкции на Турция заради напрежението с Гърция и Кипър.

Денонощното заседание мина под знака на Зелената сделка. Близо осем часа напрежение и тежки преговори до ранните часове бяха нужни за консенсус по намаляването на вредните емисии в общността.

" Беше ли лесно? Не, не беше лесно. Имаше много смела амбиция, предложена от Европейската комисия, да се увеличи нашия ангажимент по отношение на климата, като намалим вредните емисии с 55% до 2030 г. Само няколко дни преди годишнината от Парижкото споразумение, това е важен символ.", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавите, които използват голям дял въглища, като България, ще имат право на помощ.

„Много е важно да се каже, че 55% са за цялата общност, за целия ЕС, и на страните като нас, да им се помогне бавно и плавно. С оценяване на нашите възможности”, каза премиерът Борисов.

Борисов: Очаква ни трета вълна от COVID-19 и тежки рестрикции

Пробив на германското председателство по време на срещата на върха е деблокирането на 1, 8 трилиона евро - парите за Евросъюза през следващите 7 години, плюс средствата за възстановяване от COVID пандемията. Макар и под условие - осигуряване на върховенството на закона.

"Гражданите и европейската икономика имат нужда от подкрепата ни повече от всякога и те се нуждаят от нея сега. Трябва да финализираме приемането на пакета в Европейския парламент, колкото е възможно по-бързо”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Евросъюзът е готов и с плана за  ваксините. Евролидерите обсъдиха и санкциите към Турция заради напрежението с Гърция и Кипър, като България е настояла за дипломматическо решение на конфликта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща