Обявява се процедура за подбор на проекти, по които да се кандидатства

Правителството отпуска нови 156 милиона лева за фирмите, засегнати от COVID-кризата. По мярката ще могат да кандидатстват малки и средни фирми. Освен да събира приходи, в кризисната ситуация НАП ще изплаща средства на предприемачите. 

Фирмите ще получават 10% или 20% от оборота, реализиран през 2019 година и съответстващ на периода през 2020 г., когато са били затворени. Фирмите ще могат да кандидатстват през сайта на НАП от 21 декември. Отделно от това за подпомагане на туризма са заложени 56 милиона лева. 

А в същото време от Асоциацията на индустриалния капитал в България изпратиха „коледно писмо” до Кабинета и поискаха други 150 милиона лева за бизнеса. 

 

 

В условията на задълбочаваща се криза правителството осигурява нов финансов тласък за малки и средни фирми. 

„Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем Приходната агенция да я превърнем в разплащателна, така че по най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите”, обясни премиерът Борисов. 

Над 585 милиона лева е получил бизнесът по мярката 60/40

Разплащанията ще стават чрез НАП. Парите от вече постъпили в хазната данъци и такси ще отиват към фирмите, а впоследствие НАП ще възстановява сумите си чрез европейската програма „Иновации и конкурентоспособност”. 

„Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици, както и за предоставяне и изплащане – една седмица”, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Ще се окаже ли обаче проблем за приходната агенция тази новост?

„Необичайно е НАП да бъде ангажирана с разходване на средства, но разбираме, че бизнесът трябва бързо да получи помощта. Мобилизирали сме целия екип. Гарантираме, че няма да се допуснат злоупотреби”, заяви шефът на НАП Галя Димитрова.

В ОЧАКВАНЕ НА НОВА ЗАПОВЕД: Бизнесът настоява за край на локдауна

Около 1600 туроператори и туристически агенти, които са сред най-засегнатите, също ще може да разчитат на подкрепа от 56 милиона лева. 

„Целесъобразно е да бъдат частично подпомогнати с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4% от оборота им без ДДС за 2019 година”, заяви министърът на туризма Марияна Николова. 
Близо 5 000 000 лева ще бъдат предоставени на община Девня, реши още правителството. Средствата ще са за реконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура в общината.

„Изграждането на инфраструктурата ще от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище „Варна-запад“, допълни министърът на икономиката.
И докато се отпускат тези средства, работодатели поискаха още пари за бизнеси, които не са затворени със заповед. 

„Като вземем предвид доброто изпълнение на бюджета и това, че той беше балансиран до преди няколко дни, смятаме, че в рамките на планирания дефицит, който да достигне 5 милиарда, би следвало да се намерят 150 милиона”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Според него средствата трябва да отидат във фирми, които бележат спад в приходите с повече от 40% за последното тримесечие спрямо 2019 година. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.