Към момента мерките са в сила до 21 декември

Бизнесът реагира остро срещу идеята за по-дълъг локдаун на барове, ресторанти и молове. Собствениците на заведения и фитнес зали настояват за яснота – ще отворят ли врати на 21 декември или рестрикциите ще продължат и по време на празниците. С какви аргументи поискаха отново да работят – анна ангелова разказва.

Пълни с хора улици и празни заведения. Според ресторантьорския бранш тази рецепта за борба с коронавируса няма да даде резултат. Затова предлагат край на локдауна.

„От затварянето насам няма спад на заболяването – напротив. То стои същото, дори в моменти се е повишило. Това показва ясно, че заведенията не са развъдник на заразата“, заяви Павлин Петров,  съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

ОФИЦИАЛНО: Мерките в страната остават до 21 декември

Ресторантьорите обаче настояват властите да обявят решението си няколко дни преди заветната дата 21 декември – а не в последния момент.

„Това изисква първо организация относно служителите – да могат те да се настроят. Друго много важно нещо са доставчиците. Едно отваряне от днес за днес много трудно може да се организира – почти невъзможно е“, категоричен е Петров.

Като собственик на заведение той споделя, че приходите от доставки по домовете по време на 3-седмичния локдаун стигат за заплатите едва на четирима души персонал. Докато са в неплатен отпуск или на борсата, останалите му служители очакват финалното решение кога ще се върнат на работа и дали ще е за постоянно. „Ако отворим само за 3 дни и пак затворим – това ще има изключително отрицателен ефект върху самия бизнес”, споделя той.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Студентски купони в къщи за гости въпреки ограниченията

„Ако има отчетливи данни, че кризата започва да се овладява - тогава една седмица повече или по-малко затворени няма да промени цялата картина – празнуването, ресторантите пазаруването ще се пренесе в началото на януари”, посочва Лъчезар Богданов,  главен икономист в Института за пазарна икономика.

Затворени от 27 ноември насам са и фитнесите. Собствениците им се опасяват, че залите ще останат празни и след нова година, което ще е пагубно за бизнеса.  Петър Ангелов,   председател на Асоциацията за здраве и фитнес, е категоричен: „Това неведение и тези непрекъснато разнопосочни сигнали объркват хората – трябва ясно и точно да се каже, а не в последния момент дали ще бъдем отворени както е по заповедта на министъра – на 21 декември“.

Дали фитнеси, ресторанти и молове ще заработят преди празниците – ще стане ясно до дни. Ако локдаунът продължи обаче, затворените бизнеси са готови и на по-сериозни действия, за да защитят правото си да работят.

Репортер: Анна Ангелова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.