Коментар на епидемиолога д-р Христиана Бацелова

„Различни учени доказаха, че първоначалният вирус COVID-19, дошъл в Европа, мутира. Той стана по-лесен за разпространение по въздушно-капков механизъм и се адаптира по начин, по който навлиза в човешките клетки по-лесно”. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова за „Събуди се”.

1 739 са новите случаи на коронавирус у нас

„Относно информационната РНК ваксина, която ще накара нашите клетки да синтезират част от този протеин, който не позволява на вируса да навлиза в човешките клетки, това на този етап няма да окаже влияние върху ефективността на новата ваксина, тъй като промяната е само в една аминокиселина”, каза още тя.

Коронавирусът - три пъти по-смъртоносен от грипа

И допълни: „Дори по-нататък да има и други мутации, самата технология на информационните РНК ваксини е такава, че позволява тя да бъда променяна и отново ваксината да бъде ефективна”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.