След като COVID-19 удари сериозно туризма във възрожденския комплекс, кризата сега не пожали и бизнеса

Между 15 и 20 процента спад в цените на наемите и ръст в продажбите на недвижими имоти отчитат брокерските агенции у нас. Заради ситуацията с коронавируса  масово се отдават под наем ресторанти, магазини и цели хотели. На пазара на имоти дори се разпродават емблематични възрожденски къщи в Стария град на Пловдив.

Какво ще видим на празниците на Стария град на Пловдив? (ВИДЕО)

След като коронавирусът удари сериозно туризма във възрожденския комплекс,  кризата сега не пожали и бизнеса в Стария град . Една част от емблематичните хотели, ресторанти и магазини затвориха, други изпразниха и освободиха търговските помещения, а трети - вече се продават. 

Един от обектите, които се продават в Стария град е и емблематичното кафене, в което често  Пенчо Славейков е отсядал, за да похапва бяло сладко.

„Той е пил своето кафе между 1881 и 1883 година. Докато е преподавал горе в гимназията всяка сутрин е идвал тук и е пил своето кафе, което е било т.нар. турско кафе, направено на пясък, вътре има оджак, който също е запазен плюс оригиналните алафранги, които са вътре и които са реставрирани преди 100г.“, разказва собсвеникът на имота Ирина Митева.

Цените на квартирите в страната вървят надолу

Преди повече от век в кафенето се е провел Вторият незаконен конгрес на Българската социал-демократическа партия. Сега фамилията е на път да се раздели с възрожденското имущество.

„Мотивът е, че няма как да се поддържа такъв тип помещение, заведение, сграда в тези условия, в които са в момента“, добавя Ирина.

Две възрожденски къщи в Стария град, превърнати в семейни хотели с ресторанти също са обявени за продан. 22-години от живота си Борис е посветил на хотела, който е построил с кредит и който все още изплаща.

ВАС: Собствениците на Тютюневите складове в Пловдив са длъжни да ги укрепят

„95 процента бих казал тук изцяло работим с чуждестранни туристи. Така че точно този турист вече от една година липсва. При тези обстоятелства не може да се издържа. И съм принуден да започвам да си търся купувач. Това е може би едно от спасенията. Едно от нещата, които биха облекчили ситуацията в момента. Цялото ми семейство е заложено тук“, казва собственикът Борис Христов.

Десетки ресторанти, търговски обекти  и офис площи в центъра на Пловдив вече са изпразнени и се отдават под наем.  30 % нов ръст на предлагането отчитат имотните брокери.

„Има предлагане на обекти, но няма търсене. Тези, които не успяха да предоговорят условията си на наема, съответно се наложи да освободят помещенията, защото просто малкият и средният бизнес, особено, ако не е свързан с някои от силните сектори не работи в момента“, казва управителят на агенция за недвижими имоти Александър Ушев.

За да издържат на ситуацията, брокерите прогнозират, че след Нова година собствениците на имоти ще намалят наемите с около 10 процента.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.