Инициативата ще продължи до Коледа, а след Нова година - за Богоявление

Духовници доброволци влизат в COVID отделенията в болниците в София с икони в ръце. Така те искат да вдъхнат кураж на болните и медицинския персонал. Освен  при болните от коронавирус , свещениците  ще посещават и пациенти в другите отделения.

Броени дни преди Рождество христово – близо 30 духовници се включват в инициативата на столичната митрополия. Точно в 10 часа в катедралния храм Св. Неделя бяха осветени 6000 икони, предназначени за пациенти и медицински персонал от столичните болници.

"Идеята се зароди с благословията на патриарх Неофит. Целта е да бъдем заедно и близо до хората. Вярата може всичко - тя побеждава света, ада и плътта, дава надежда и лекува всеки, който вярва истински и от сърце. В COVID-отделенията на петте големи столични болници ще влязат 3 екипа от по трима свещеници, както и 2 екипа по 4 човека в останалите отделения", обясни отец Костадин Тренев. 

 

 

Сред духовниците има и такива, които са преболедували коронавируса, като белограчишкия епископ Поликарп.Първите две болнични заведения, посетени от духовниците, бяха "Пирогов" и ВМА. 

"Науката и религията не трябва да си противоречат, защото те разглеждат двете естества на човека – телесното и духовното. Както с пергел не можеш да измериш божията воля, така и под псалтира не може да научиш химията. Затова ние трябва да действаме във синхрон, дори е задължително", смята доц. Георги Попиванов.

Инициативата ще продължи до Коледа, а след Нова година - за Богоявление, от 5 до 7 януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.