Семейството живее и работи в страната ни от години

Да останеш само с дрехите на гърба си и да започнеш да градиш дом от нулата - това се случва за втори път в живота на семейство бежанци от Ирак, чиято къща изгоря до основи.

Семейство има нужда от помощ за изгорелия си дом (ВИДЕО)

Хубавата къща - така хората от софийското село Богьовци наричали дома на Линда и Фреди. Днес обаче, от хубавата къща е останала само пепел и една Библия - на арамейски, който е родният език на семейството християни от Багдад.

„Когато ми е трудно, тъжно, винаги чета от тази книга. Останахме живи и здрави, благодаря на Бога”, казва Линда Аванис.

Пожарникари спасиха възрастен мъж от горящ апартамент (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди няколко дни късо съединение едва не убива Лидна, дъщеря й и внуците й докато приготвят коледни сладкиши.

„Проблемът беше, че колите на пожарникарите бяха малки и водата не им стигна. Като отидоха да пълнят колите с вода от друго село, имаше интервал от доста време и всичко отгоре от тавана падна и всичко отиде. Горда съм, че съм от това село, защото всичките хора ни подкрепиха и с дрехи, защото ние излязохме ей така, с джапанки”, казва Линда.

Тя помага на жени бежанки пристигнали наскоро в страната ни, също като нея някога.

Фреди е готвач в собствен ресторант за близкоизточна кухня. И тъй като се срамуват да молят да помощ, предлагат услугите си, за да си я заслужат.

Така всеки, който иска да им помогне да изградят дом за втори път до нулата, може да открие ресторанта на Фреди в района на Женския пазар в София и да си купи ваучер за храна оттам. Сега - за доставка вкъщи, а когато заведенията отново отворят врати - и за консумация на място.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.