Това бе обявено на седмичния брифинг на здравните власти

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. За разхлабване на мерките обаче ще се мисли при трайно намаление на броя на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас. 

По-малко починали и отново много излекувани от COVID-19

"Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване", допълни проф. Ангелов. 

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съюз и на трето - по смъртност", обяви той. У нас вече няма област с повече от 600 заболели на 100 000 души.

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял. 

 

 

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха”, добави той. 

Доставят още 20 хиляди ваксини на 4 януари

Министър Ангелов коментира и започналата кампания по ваксинация срещу COVID-19.

„Ще се опитаме да дадем всички възможни аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор и да рекламира която и да било ваксина – производителите трябва да правят това”, каза още проф. Ангелов.

Единният информационен портал вече ще показва и актуална информация за броя на ваксинираните у нас.

В началото на следващата седмица се очаква втората доставка от вакисната на Pfizer. У нас, със самолет, ще пристигнат около 25 000 дози.

„На 4 или 5 януари се очаква да пристигне следващото количество. В средата на януари предстои доставка на около 35 000 дози”, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Доц. Кунчев заяви, че се очаква на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да одобри и ваксината на Moderna. Ако това се случи, ще има възможност за имунизация на повече хора.

Очакванията са до края на януари да приключи имунизацията на медиците на първа линия.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изразиха подкрепа за планираното от 4 януари отваряне на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Министър Вълчев заяви, че властите ще следят развитието на ситуацията и на база на постъпващите данни ще решат кога да върнат в клас и по-големите ученици.

В случай, че обстановката се влоши след връщането на децата в класните стаи, отново ще се премине към дистанционно обучение.

„Здравето е най-важно, но не може да пренебрегнем и това, че имаме морален проблем - да прехвърлим цялото бреме върху бъдещите поколения”, каза образователният министър Красимир Вълчев.

 

 

„За нас е изключително важно, особено за децата от 1-4 клас и за тези в яслите и детските градини, да има физическото присъствие на учител, за да може да се научат да пишат. И родителите на тези деца да могат да отидат и да работят”, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

„Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви Борисов на работното съвещание преди брифинга  Премиерът изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Той беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията.

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък изрази своето разочарование от организацията на празничен концерт в Габрово, въпреки наложените мерки, като определи събитието като „грешка”.

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

„2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България - г-жа Ценка Досева”, каза здравният министър. След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството. 

Снимка: Георги Димитров

Показателна за развитието на пандемията у нас ще бъде следващата седмица, когато много хора се върнат на работните си места, а най-малките ученици в класните стаи, смятат властите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.