2020-а е била най-тежката в 15-годишното управление на германския канцлер

Световните лидери отправиха традиционните си новогодишни обръщения.

2020-а е била най-тежката в 15-годишното управление на германския канцлер Ангела Меркел. Това казва самата тя в новогодишното си обръщение:

"След 9 месеца ще се проведат парламентарни избори и аз няма да се кандидатирам отново. Следователно днес, по всяка вероятност, е последният път, в който ще се обърна към вас с новогодишно послание. Мисля, че не преувеличавам като казвам, че никога за последните 15 години не сме считали, че отиваща си година е толкова тежка и никога не сме, въпреки всички тревоги и скептицизъм, очаквали новата с толкова много надежда“.

Меркел: Искам да пропътувам Транссибирската железопътна магистрала

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща днес да превърне 2021 г. в "година на реформи", като заяви, че правителството се готви да предприеме стъпки за подобряване на демокрацията и засилване на икономиката в страната през новата година, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Подготвяме реформи, които ще засилят икономиката и ще повдигнат летвата на нашата демокрация, права и свободи. През новата година се надяваме да представим нашата всеобхватна програма за реформи, за която сме направили последните приготовления", заяви Ердоган в своето новогодишно послание днес.

Правителството привлече много инвестиции в Турция в различни сфери като отбранителната индустрия, културата и изкуствата, земеделието, международната търговия транспорта и енергетиката, отбеляза президентът в съобщението.

Ердоган: В хотелите в Турция няма да се допускат новогодишни празненства

Новогодишното приветствие на руския президент Владимир Путин, който направи равносметка на "пандемичната" 2020 г., стана най-дългото от всички подобни поздравения на руските президенти през този век. То бе записано в Кремъл и продължи шест минути.

"Сега ни се струва, че отиващата си година събра в себе си товара на няколко години. Тя бе трудна за всеки от нас, с тревоги и големи материални сложности, с преживявания, а за някои хора и с тежки загуби на близки, любими хора", посочи той.

"За съжаление, още не сме успели напълно да спрем епидемията. Борбата с нея не спира нито за минута", каза Путин и се обърна с благодарствени думи към лекарите и медицинските сестри, към екипите на Бърза помощ, "които продължават мъжествено да се трудят, а мнозина от тях и в празничната нощ са на дежурство".

Путин игра хокей с дете на Червения площад (СНИМКИ)

Китай е постигнал напредък в развитието на икономиката и изкореняването на бедността в селските райони, заяви днес китайският президент Си Цзинпин в новогодишното си обръщение.

Китай бе първата голяма икономика, която регистрира положителен икономически ръст през 2020 г., а нейният БВП се очаква да надхвърли 100 трлн. юана (почти 14 трлн. долара) за изминалата година.

"Хората по целия свят трябва да приложат съвместни усилия, за да разсеят тъмните облаци на пандемията от COVID-19, колкото се може по-скоро, и да направят планетата Земя по-добър дом за цялото човечество", заяви китайският президент.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.