Тя се очаква да напусне канцлерския пост след изборите за Бундестаг през 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още мечтае да пропътува трасето на Транссибирската железопътна магистрала. По-рано на официалната й страница във Facebook в раздела „Моята мечта“ беше написано: „Пропътуване по Транссибирската железопътна магистрала от Москва до Владивосток“.

През 2019 г. акаунтът беше закрит, но журналистите многократно повдигаха тази тема, когато комуникираха с канцлера, който се очаква да напусне поста шеф на федералното правителство след изборите за Бундестаг през 2021 г.

Меркел призова германците да се поздравяват за Коледа онлайн

"Мечтата да пътувам по Транссибирската ж.п. магистрала през Русия или да премина през Скалистите планини (в САЩ) все още остава, но все още нищо не е планирано," каза Меркел в интервю за изданието DB-Mobil на Deutsche Bahn AG.

Канцлерът говори и за целите си за оставащото време на поста. Както подчерта Меркел, пандемията показа, че е важно „да се инвестират повече усилия в дигитализация“. Освен това тя отбеляза необходимостта от ускоряване на големите стратегически проекти, като например производството на батерии в Германия, използването на водородна енергия, „озеленяването“ на икономиката. „Без такива иновации няма да можем да спрем изменението на климата и да останем икономически успешни“, каза канцлерът.

За десета поредна година: Меркел е най-влиятелната жена в света

На въпроса кое е било най-трудното решение за Меркел като канцлер, тя посочи борбата срещу пандемията, като я нарече "предизвикателство към демокрацията". "Фактът, че Федерацията и федералните провинции ограничават защитените от закона свободи, е едно от най-трудните решения по време на мандата ми. Въпреки това тези решения бяха буквално необходими", обясни тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

Източник: БГНЕС