Санкцията ще е от 1000 лв.

Кметът на Калофер - Румен Стоянов, вече официално е получил акт за неспазване на  противоепидимичните мерки на мъжкото хоро във водите на Тунджа. Предстои здравните власти да уточнят размера на глобата, която може да стигне 1000 лева.

Ще има глоби заради мъжкото хоро в Калофер

„Всичко беше организирано от мен. Няма смисъл да търсят администрация, всичко е под мое ръководство. Глобата, която трябва да отнеса, нека бъде само за мен. Личи си, че е обществено значимо нашето хоро. След призивите ми много хора не дойдоха в града ни”, сподели градоначалникът Румен Генчев.

 

 

Той сподели, че е получил обаждания от граждани, готови да платят глобата. Генчев обаче е готов да поеме вината и санкцията сам.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНИТЕ: Калоферци извиха хоро в ледените води на Тунджа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден след мъжкото хоро в Калофер, което събра стотици без маски и дистанция във водите на Тунжда, критиките продължават. 

Областният управител на Пловдив Дани Канарзиева обяви за NOVA, че няма как да бъдат санкционирани всички участници в калоферското хоро. 

"Отговорността е на местната власт, която да проследи цялата организация и да установи такъв ред, че да не се нарушават противоепидемичните мерки. Отговорността ще я поеме кметът, а последствията - всички ние, както и болниците в Карлово и Пловдив", заяви тя.

По-късно от кметството разпространиха становище, че Румен Стоянов не би тръгнал срещу традициите и българщината. Тези, които искат да поемат глобата, да изпратят средствата за заснемането на игрален филм на живота на Христо Ботев, казва в обръщението кметът.

Репортери: Благой Бекриев, Георги Манев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.