Новината предизвика бурни реакции в социалните мрежи

Полюсни и бурни реакции, след като моделът Гери Дончева пусна в социалните мрежи клип как се ваксинира. Това се случва в момент, в който у нас се провежда първата фаза на имунизация и дози има само за медиците на първа линия. Имала ли е право и тя да получи ваксина?

Моделът призовава и другите хора да се ваксинират. И уточнява, че попаднала в първата група имунизирани в болница “Сердика”, тъй като е неин PR. Последвалата реакция в социалните мрежи я учудила.

„Аз съм служител на лечебното заведение. По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни”, обясни Гери.

Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

Освен електронно, Дончева общувала с пациентите и лично, твърди и управителят на болницата - д-р Методи Янков.

„Получихме ваксините в сряда и трябваше да имунизираме тези, които са ни под ръка, защото дозите имат срок на годност”, обясни директорът на лечебното заведение.

Имунизацията на Гери Дончева, управителят на болницата обяснява и с малкото желаещи медици да се имунизират.

„Вчера и днес са ваксинирани 50 души, а иначе в списъците са 80. Следващите, които ще се ваксинират, са работещите в онкологията”, коментира още Янков.

Според управителя нямало и точно дефиниция, какво е първа линия. „Някой може ли да ми каже какво означава „на първа линия”? .Ако това са само хората, които са в отделението, какво да кажем за лекарите и сестрите, които са в кабинетите, които са на регистратурата, които са в непосредствен контакт с болни”, коментира още Янков.

А Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира казуса така:

„Като обслужва болни, защо да не се ваксинира, стига болницата да е получила разчетените бройки”.

Той посочи, че имунизациите се докладват и в Националната информационна система, така че злоупотреби нямало как да има.   

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.