Пътят към Рилския манастир също блокиран

Тежка зимна обстановка в Северозападна България. Мокрият сняг предизвика проблеми на прохода „Петрохан”.  Цял ден трафикът през него беше блокиран заради паднали дървета. Междувременно синоптиците предупреждават за нова порция обилни валежи от сняг и дъжд в цялата страна.

На брифинг председателят на УС на АПИ – Георги Терзийски, обяви, че у нас работят 251 снегопочистващи машини. „Имаме готовност да включим още снегорини. Всички пунктове са снабдени с необходимите материали. Разпоредил съм да започне обработка против заледяване. Пътната обстановка е наистина усложнена. Всички служители на „Горската администрация” и АПИ са на терен, но снеговалежът се засилва. Ще анализираме възможността да отворим „Петрохан” утре”, заяви Терзийски.

Общо 430 патрула на "Пътна" и "Охранителна" полиция тази вечер ще бъдат мобилизирани, за да се предотвратят инциденти по пътищата. Те ще патрулират с включени светлинни сигнали, за да обозначат опасните места. 

Министър  Христо Терзийски призова всички водачи на превозни средства да са особено внимателни на пътя.

През целия ден аварийни екипи разчистваха пътя при прохода. Автомобилите трябваше или да изчакат, или да заобиколят през Искрец и Своге.

„Сега  ще обикаляме. Може да се наложи да отседнем в  хотел. Случват се такива неща през зимата”, казаха едни от пътуващите.

За много от семействата, тръгнали на пътя, усложнената обстановка създаде проблеми.

„Трябва да стигнем до Берковица, а сме с малко бебе. Ще видим дали няма да се върнем, ако рискът е голям”, споделиха други пътуващи. 

 

 

Междувременно пътят към Рилския манастир ще остане затворен за туристи за неопределено време. Заради опасността от нови скални свлачища властите решиха, че до Светата обител ще могат да стигат само свещениците и служителите в манастира.  Властите решиха полицаи да ограничават движението на автомобили.

Според заместник-министъра на благоустройството - Николай Нанков, новата бетонна стена, чиято цена е около 6 милиона лева, не е строителен провал. Тя била сработила срещу срутището, защото без нея щетите от 30-тонната скала щели да са много по-големи.

„Ако нямаше изградена стена, щяхме да говорим за отваряне на пътя след минимум половин година”, категоричен е Нанков.

Проектът за укрепване на срутището не е завършен, заявиха днес експертите и увериха, че когато всичко по него бъде изпълнено, подобни инциденти няма да се случват. 

„Трябва да се сложат въжета, които са диагонални и обединяват мрежите. Така ще спираме всички късове, които падат”, обясни проф. Николай Жечев, проектант на обекта.

Експертите не отчитат като грешка решението си да отворят пътя за движение, без целият проект да е завършен.

„Не се избърза, защото на практика стената беше изградена и мрежата беше поставена. Нямаше как  да предвидим метеорологичните обстоятелства, които се случиха. Това са 6 дни непрестанни валежи”, обясни Стоян Беличев, изп. директор на "Автомагистрали" ЕАД.

В близките седмици ще стане ясно дали ще се върви към нов план за укрепване на срутището. Той обаче със сигурност ще включва употребата на вече изградената бетонна стена.

До момента за стената са разплатени около 4 милиона лева. Останалите два ще бъдат преведени след пълното приключване на обекта, който към момента все още няма акт 15.

За разлика от планините, в големите градове снегът не нанесе щети.

„Пътищата са почистени, почистени са булевардите, улиците с масов градски транспорт. В момента се извършва почистване единствено на вътрешно кварталните улици”, заяви инж. Николай Кючуков от Столична община.

Репортери: Ивелина Драгнева, Владислава Тричкова, Антон Чавдаров

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.