Споразумението е за доставки на ваксина от Valneva

Европейската комисия съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини срещу COVID-19, произведени от Valneva.

Колко и какви ваксини ще получи България в следващите седмици

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60—70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа.

Комисията, с подкрепата на държавите - членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения капацитет на дружеството да снабдява всички държави - членки на ЕС.

Над 100 починали с COVID-19 за последното денонощие

Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с Pfizer, Moderna, Astra Zeneka, Sanofi, Janssen, CureVac. Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на Astra Zeneka. Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини "Новавакс".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА