Отличие е получил и Джаред Къшнър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи най-високото държавно отличие на Мароко за работата си по нормализирането на отношенията между Израел и Рабат, съобщи за Ройтерс високопоставен правителствен представител на Вашингтон.

Байдън получи новия си официален президентски акаунт в Twitter

На частна церемония в Овалния кабинет принцеса Лала Джумала Алауи, която е посланик на Мароко в САЩ, връчи на Тръмп "Ордена на Мохамед", отличие, с което се награждават единствено държавни глави. То е дар за него от краля на Мароко Мохамед.

Старши съветникът в Белия дом Джаред Къшнър и специалният пратеник за Близкия изток Ави Бъркоуиц получиха други отличия за работата си по израелско-мароканското споразумение, което беше постигнато през декември.

През последните пет месеца САЩ посредничиха да бъдат сключени подобни споразумения между Израел и няколко арабски страни - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Всички тези спогодби освен нормализиране на дипломатическите отношения имаха за цел да подпомогнат и икономическите връзки между еврейската държава и арабските страни.

Заради споразумението с Мароко Тръмп си навлече някои критики, защото, за да бъде сключено то, той се съгласи САЩ да признаят мароканския суверенитет над Западна Сахара.

Тръмп напуска Вашингтон в деня на встъпването в длъжност на Байдън

Западна Сахара от десетилетия е предмет на териториален спор между Рабат и подкрепяния от Алжир Фронт "Полисарио", отцепническо движение, което иска да създаде независима държава върху тези земи.

Екипът на Къшнър работеше за постигането и на още споразумения между Израел и арабския свят. Времето обаче не стигна, а и до напускането на Белия дом от Тръмп нови не се очакват.
На церемонията по връчването на отличието на Тръмп не бяха допуснати медии. Откакто загуби изборите на 3 ноември, Тръмп ограничи публичните си изяви, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА