Нов паспорт може да бъде издаден само от ветеринарен лекар

Проверки за кучешки паспорти в парковете. Инспектори следят за спазването на правилата за разходка и притежание на домашен любимец. Какви са те, спазват ли се и какъв е смисълът от това – в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гости са Явор Гечев, експерт по хуманно отношение към животните и ветеринарят Евгени Евтимов:

По думите на Гечев всеки паспорт има уникален номер. Нов паспорт може да бъде издаден само от ветеринарен лекар. 

"В чипа сред данните за собственика има имена, адрес, телефон, стикер за номера на чипа на животното, името и датата на раждане на стопанина, породата, датата на поставяне на чипа, ваксинацията и обезпаразитяванията". Това сподели пък Евтимов.

Продажбите на предпазни маски за кучета отчитат рекорд

Ветеринарят разясни, че има разлика между здравна книжка и паспорт за кучета. В ЕС има декларация, която се подпечатва от ветеринар преди пътуване, означава, че животното е здраво и обезпаразитено.

А 21 дни след поставяне на ваксината за бяс животното може да напусне страната.

Всяко куче, което се чипира, се записва. А всяко над 5 кг трябва да бъде водено на повод.

Д-р Тихомир Пърлев от Столична община обясни пред Гергана Найденова на място на проверка в парка, че чрез паспортите се проверява здравния статус на кучето. 

Следи се домашните кучета да са на повод, а агресивните – с намордник.

Глобите са според нарушенията – без повод – 100 лв., за непредставяне на ветеринарномедицинска документация – от 50 до 500 лв., при сборуване – сумата нараства.

Забелязвани са да бъдат разхождани освен кучета и котки, порчета и лисички.

Още по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.