Положителните проби от тестовете са 5.98%

482 нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие. Те са установени след направени 8 057 теста, което означава, че положителните проби са 5.98%, сочат данните в Единния информационен портал. 

Като излекувани системата отчита 4 600 души. За изминалите 24 часа битката с болестта са изгубили 37 души. 

Томов: Опасността от новия щам е по-голяма, но той също може да се контролира

Хоспитализирани с коронавирус са 3 220, като 327 от тях се лекуват в интензивни отделения. 

1 901 са били ваксинирани за изминалия ден, с което общият брой на имунизираните срещу COVID-19 в страната достигна 24 127 души. 

Според математика Лъчезар Томов, ако британският щам на коронавируса започне да доминира и у нас- трябва да се вземат по-сериозни мерки, защото той е по-заразен. Томов подчерта още, че не всички активни случаи са известни на здравните власти.

„Опасността от новия щам наистина е по-голяма, но той отново може да се контролира. Въпросът е да не го оставим да достигне високи нива”, каза още той.

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка

И допълни: „Всичко зависи от това какви мерки взимаме и как действаме като общество и като индивиди. Видяхте, че можем да контролираме вируса в България”.

Относно евентуалното отваряне на ресторантите, математикът коментира: „Проблемът с тях е, че когато се отворят, не се знае каква дисциплина ще се спазва. Видяхте, че говорителят на бранша им носи маска под носа. Ако се отворят с капацитет до 20%, това не е опасно. Но видяхте как се празнуваше по Коледа, видяхме и заведенията в Пловдив. Въпросът е какви правила ще се спазват и дали ще има дисциплина”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.