Прегарянето не зависи от възраст, пол или демографски статус

"Истината е, че преподавателите са в среда, в която те трябва да управляват съдържанието и процеса. Затова професията е рискова за прегаряне. Учителят трябва постоянно да балансира между съдържанието на учебния материал и взаимоотношенията в клас и извън него", това каза в предаването "Социална мрежа" психологът Йордан Танковски.

Каква е ролята на учителя при потушаването на конфликти между децата?

"Професионалното прегаряне може да доведе до обезсърчаване, дори до намразване на работата, вероятно е да стимулира злоупотреба с алкохол, да предизвика апатия, нежелание да се отива на работа, стават неефективни в професията си. Възможно е и развитие на психосоматични състояния", допълни специалистът.

9 от 10 учители у нас работят под стрес

"Учителите най-много се изтощават емоционално, сравнено с останалите професии, при които се наблюдава прегаряне. Това, което може да помогне при прегарянето, е създаването на екип в учителския колектив, да има съвместни обучения", убеден е психологът.

Според него прегарянето не зависи от възрастта и пола, нито от демографските фактори. И за Йордан Танковски клишетата за това трябва да бъдат разбити.

Учителите са сред най-честите жертви на "бърнаут"

"Директорът на училището трябва да бъде мениджър и лидер, от него може да се получи спойка на колектива, да се създаде училищна общност, да се организират общи съвети", категоричен бе гостът в предаването.

"Трябва да се повиши и психологическата култура на хората като цяло, не трябва да се избягват хората с психологически проблеми, а да получават подкрепа", заключи психологът Танковски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.