Близо 2,4 милиона души от 9,3-милионното население на страната са получили първата доза от ваксината

В Израел е ваксинирана една четвърт от населението и на ден се поставят по 200 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщи днес министърът на здравеопазването Юли-Йоел Еделщайн, предаде ДПА.

Здравната агенция на ЕС: Европа трябва да подготви още по-строги мерки

Близо 2,4 милиона души от 9,3-милионното население на страната са получили първата доза, написа той в "Туитър". От тях 700 хиляди са получили и втората доза, която се инжектира 21 дни след първата.

Всички имунизирани израелци, тоест получилите и двете дози, могат да кандидатстват онлайн за издаването на "зелен пропуск", който ще им позволява да заминават в чужбина и при завръщане да не се налага да остават под карантина. Тези пропуски ще се ползват и за безпрепятствени посещения на културни прояви като концерти, когато правителството ги разреши. За да не се допуска дискриминация, от непожелалите да се ваксинират ще може да се иска отрицателен тест, направен до 48 часа преди проявата.

Понастоящем Израел е в трети национален локдаун, срокът на който бе удължен до 31 януари. С малки изключения са затворени всички училища; затворени са и моловете, а ресторантите извършват само доставки на храна. Хората не могат да ходят на гости на приятели и да се отдалечават от домовете си на повече от километър, също с някои изключения. Пътният трафик обаче почти не е намалял.

Водят преговори за производство на руската ваксина в Сърбия

Израел е световен лидер с голяма преднина пред останалите страни по брой ваксинации на човек от населението. В понеделник обаче броят на потвърдените нови случаи на коронавирус на дневна база надхвърли 10 хиляди, което се случва за пръв път от февруари миналата година, припомня ДПА.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си