Инцидентът стана пред лятото на 2019 година

В Бургаския окръжен съд днес стартира делото за смъртта на 18-годишния младеж, който загина след сблъсък с приятел на водна пързалка в аквапарк в Приморско. Инцидентът стана през лятото на 2019 година. Подсъдим по случая е служител на аквапарка.

 

Денят е 8 август 2019 година, а група тийнейджъри на почивка в Приморско отиват в аквапарка. Качват се на най-екстремният атракцион - пързалката „Голямото цунами”. Едно от спусканията е фатално за 18-годишния Станислав. В този момент до пострадалите е Николай, който също е посетител на пързалката в трагичния следобед.

„Ударът беше глава в глава, нямаше как да се предотврати. И двете момчета изгубиха съзнание. После слязоха спасителите и някой се обади за медицинска помощ. За няколко минути дойдоха”, спомня си Николай Николов.

Приятелите на Станислав отказват да говорят за трагедията. Сред тях е и най-добрият му приятел, който оцелява при сблъсъка. Почернените родители Ружа и Галин Ганеви, също не намериха сили днес да дойдат до съдебната палата. Семейството е от старозагорското село Кирилово.

„Частният обвинител не претендира обезщетение, частният обвинител поддържа обвинението. Така че моите доверители не претендират обезщетение”, обясни Ваня Траянова - адвокат на семейството.

По случая подсъдим е служителят-разпоредител в аквапарка Георги Киров. Мъжът не е спазил мерките за сигурност, допуснал е момчетата да се спуснат по опасната пързалка не седнали, а легнали по корем, с главите надолу.

„Експертизите доказват, че ако са били изпълнени всички условия за спускане по тази пързалка, а именно правилно положение, изчакване на лицата да напуснат пързалката, произшествието не би се случило. Тоест би било предотвратимо”, обясни окръжният прокурор Мануел Манев.

От аквапарка се аргументират, че двете момчета са напуснали пределите му живи и с линейка. Делото продължава и в утрешния ден, когато ще бъдат разпитани и вещи лица. Ако бъде доказана вината на служителя от аквапарка, той може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.