Основна причина за инциденти в планината са подценяване на планината и надценяване на собствените възможности

"Имаме доста работа. Има ръст на инцидентите в планините. Над 200 са случаите само през изминалия януари", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Емил Нешев, директор на Планинскта спасителна служба към БЧК.

"Много хора, затворени вкъщи, търсят начин да излязат на открито. Това е хубаво, но трябва да има опит, защото без него може да се подценят условията в планината", добави още той.

Планинският спасител информира, че с напредване на технологиите има възможност все по-бързо да се реагира при инцидентите. Но са нужни още много неща, като всеизвестните въздушни линейки, високопроходими автомобили, екипировка, нужни са и повече обучения. 

Как тонове снежна маса едва не пометоха скиори в Рила?

Според него основните причини за инциденти са подценяване на условията, както и надценяване на собствените умения и възможности. Най-трудно за спасителите е липсата на информация. Планинарят посъветва в първия момент при инцидент да се запази самообладание, да не се изпада в паника, за да може да се даде информация на спасителите. Има ли информация за точното местоположение, всичко ще се случи много по-бързо и с много по-голяма вероятност за положително развитие на ситуацията.

"С въздушните линейки се постига скъсяване на времето за реакция и помощ", категоричен бе Емил Нешев и изрази надежда, че те ще бъдат факт в България възможно най-скоро.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.