Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрази притеснението си от нарастващия брой на диагностицирани с липса на S-антиген пациенти при изследване за COVID-19. Въпросната липса води до подозрение за наличие на новия вариант на вируса от Великобритания. До момента са доказани 33 случая от 48 изследвани проби.

"Притеснително е и по-лесното предаване на този вариант и е възможно така заразяването да се разпространява по-бързо", добави той.

Гломб: Трябва да сме подготвени и за бактериални пандемии

"София отново е в червената зона и нека това да бъде червена лампа към обществото. Раздвижването в столицата се наблюдава от седмица насам. Два пъти в денонощието лечебните заведения, Центърът за спешна медицинска помощ и РЗИ докладват за наличните свободни легла", каза министър Ангелов.

По думите му денонощно се поддържа връзка и с кмета Йорданка Фандъкова.

„Каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката лесно се уврежда и трудно се оправя", допълни проф. Ангелов и подчерта, че целта на всички ограничения е запазване здравето на хората.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.