Депутатът влезе в остър спор с Виктор Лилов по казуса за отказа на съда да впише жена като баща на детето й в акта му за раждане

„Не виждам защо трябва да се променя българското законодателство за неща, които някой насилствено иска да наложи в България – тоест да има еднополови бракове, някой да променя законодателството. Конституцията е ясна – кой е майката и кой е бащата и няма защо да я променяме”. Така коментира в студиото на „Неделята на NOVA” депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов казусът с отказа на съда в Пазарджик да впише жена като баща на детето й в акта за раждане.

По думите му семейството се състои от мъж и жена и не може да има семейство от двама души от един пол и това не подлежи нито на морал, нито на закон. „На остров Тимбукту може да решат да се женят за козички, но това не означава, че в България трябва да им разрешим да направят същото”, заяви той.

Съдът отказа да впише жена като баща на дете в акт за раждане

„Може би във ВМРО фантазиите за остров Тимбукту и козичките са нещо реално, но в релания живот - това са смехории”, посочи от своя страна първият обявил се за гей политик у нас – Виктор Лилов и допълни: „В 16 държави в ЕС са признати еднополовите бракове. Това са най-развитите и най-богатите държави в света. Те направиха това, защото човешките права са равни за всички”.

По думите му има законов начин подобни казуси да бъдат избегнати  в бъдеще.  „Има много държави, които вече са признали равнопоставеността, включително брачното равенство. Тези казуси ще се увеличават, тъй като български граждани сключват брак с чуждестранни граждани в страни, в които това е позволено. Това може да се уреди, като се признае фактическото съжителство. Това ще помогне и на хомосексуалните двойки, но и на много хетеросексуални двойки”.

„Фактическото съжителство е признато в българското законодателство. Когато г-н Лилов не е чел българските закони – по-добре да не се изказва. Утре трима или петима може да решат да живеят заедно и да се обявят за семейство”, контрира от своя страна депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.