На този фон расте броят на регистрираните случаи с новия щам

На границите с Гърция са поставени скенери, които обработват информацията от баркода на тестовете за коронавирус. Така става ясно на кого е представеното изследване и шансът за преминаване през пунктовете с фалшиви тестове става нулев.

Кореспондентът на NOVA в Гърция посочи, че при опит за измама с тест се налага парична глоба или условна присъда до една година, в случай, че се повдигне обвинение за фалшифициране на документи или незаконно влизане в страната.

Обсъжда се вариант при повдигане на обвинение от прокуратурата за опасност за общественото здраве да има фиктивна присъда от три до седем години, както и забрана за излизане от страната, докато не свърши следственото дело.

На този фон в Гърция се коментира въвеждането на нови мерки, тъй като само през уикенда са регистрирани 168 заболели от новия щам на коронавируса.

Информация: Бойка Атанасова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.