Според жалбоподателя Apple трябва да взима много по-ниска комисионна от приложенията в магазина си

Спорът между Epic Games и Apple продължава и придобива международни размери. Epic Games е подала жалба и в Австралия, като е обвинила създателя на iPhone в монопол и изкуствено задържане на високи цени на приложенията.

Според жалбоподателя Apple трябва да взима много по-ниска комисионна от приложенията в магазина си. Тя беше 30%, но в края на миналата година беше намалена на 15% за повечето разработчици.

Epic обаче смята, че комисионната трябва да е под 10%. Компанията твърди, че именно заради комисионната на Apple цените на приложенията са високи, което е в ущърб на потребителите.

Johnson&Johnson поиска спешно одобрение на ваксината си в САЩ

Epic твърди, че поведението на Apple е "симптоматично на необуздана пазарна власт, която води до сериозни вреди за австралийските потребители и конкуренцията".

Компанията смята, че пазарът, конкуренцията и иновациите ще са по-добри, ако бъдат направени промени, които да ограничат властта на гиганта.

„Samsung” обмислят строежа на втори завод за чипове в Остин

Жалбата идва на фона и на вече започналата проверка от австралийските регулатори. Те проверяват именно магазина за приложения на Apple и поведението на компанията.

Междувременно предстои и съдебно дело между Epic и Apple в САЩ, където миналото лято започна спорът между двете компании.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.