Литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от 1,80 до 2 лева

Цената на горивата у нас също тръгна нагоре. Само в рамките на месец най- масовото гориво А-95 е скочило между 6 и 10 стотинки.  Според част от експертите има връзка между пандемията и скока в цените на горивата. За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари – за около 60.  Колкото до горивото- литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от лев и 80 до 2 лева.

 Румен Георгиев е дългогодишен шофьор на такси. И тъй като използва автомобила си всеки ден, се налага често да зарежда гориво. Кара автомобил на газ. 

 „100 процента скача, всеки ден скача газта специално, за другото не знам. С около 20 стотинки, ако не и отгоре, навсякъде е различно“, твърди Румен.

Експертите посочиха различни причини за скока в цените на суровия петрол, а от там и на горивата у нас.

 „Намаляването на добивите, както са се разбрали страните от ОПЕК и намаляването на запасите от петрол, това са временни фактори, бъдещето ще покаже дали цените ще продължат да вървят нагоре“, заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„В момента има наистина по-високо потребление, но то са дължи на неотложната нужда на всеки един бизнес да функционира, защото иначе е заплашен да изпадне от пазара“, посочва и Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Друга от тезите за поскъпването е  цената на суровия петрол в световен мащаб. Свързва се и с  появата на ваксините срещу COVID-19. Причината – очаквания през лятото рестарт на туризма

„Наличието или липсата на ваксини, тоест, възможността за свободно придвижване на хората, съответно възможността за туризъм, определено ще бъде един основен фактор“, твърди Георги Танев.

„Всъщност трудно е да се каже – по-скоро не. Тъй като за да се върнем към нормалния си живот и хората трябва да се върнат към нормалния си живот, а дали това ще стане с ваксинацията е трудно да се каже“, заяви и Светослав Бенчев.

Прогнозите са, че цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.