„Тези пациенти се оплакват от задух, умора, нощни изпотявания", уточни Пепа Ферейра

„Мъжете между 40 и 50 години по-често развиват постковиден синдром. Става въпрос за физически здрави хора, които не са имали заболявания”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Пепа Ферейра, специалист по обща медицина и лекар в болницата в Девин.

„В момента се правят изключително много проучвания за дълготрайните последици от COVID-19 върху организма. За постковидния синдром за първи път се заговори през пролетта. Тогава стана ясно, че някои хора, преболедували вируса, не се възстановяват напълно”, поясни Пепа Ферейра.

ДИАГНОЗА COVID-19: Мъж загуби крака си от инфекция след коронавирус

„Най-често тези пациенти се оплакват от задух, умора, нощни изпотявания, „мозъчна мъгла”. Освен това, понякога хората поддържат субфебрилна температура повече от 6 седмици”, каза още докторът.

„В острата фаза и в постковидния период течният германий е изключително подходящ за намаляване на риска от фиброза. Препоръчвам обаче, преди да се вземе, задължително да се направи консултация с лекар”, поясни Пепа Ферейра.

Целия разговор гледайте във видеото

Как да си върнем обонянието след COVID-19

COVID-19 може да доведе до загуба на зъби

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.