Болестта оставя тежки последици за много от оцелелите след нея

3 седмици до новия пик на заболели от COVID-19 предрече през седмицата директорът на ВМА – ген. Венцислав Мутафчийски. Случаите на заболели започнаха да се покачват от деня, в който част от мерките бяха разпуснати. В същото време учените и лекарите продължават да наблюдават възстановяването на излекуваните пациенти. Вече е ясно, че болестта остава тежки последици за много от оцелелите от нея.

От Инфекциозното отделение в Горна Оряховица започва историята на един млад мъж. В края на миналата година той преминава от тук, заради тежко прекаран COVID-19, излекуван е, но… получава много по-сериозен проблем, с който ще трябва да се бори цял живот.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа. Ампутиран му е десния крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

Започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19 (ВИДЕО)

„От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите,ч е има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но крака му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника.

Доц. Борисов: Човек не може да създаде вирус като COVID-19

„Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден - нова операция”, спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва:”Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели -  кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака”.

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

“Няма големи тромби или лези, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 човека с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – тама са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации”, заяви доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък”.

Британските регулатори: Ваксината на AstraZeneca е ефикасна при възрастните

По официални данни около половин милион българи за преминали COVID-19 или все още боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова,  са, че над 100 000 от тях ще бъдат с постковид синдром.

„Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: Аз не съм същият човек. Не се чувствам , така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство”, посочва доц. д-р Симова.

А в опита си да си върне нормалният начин на живот Стефан Грозев и семейството му започнаха да търсят подходяща протеза за десния крак.

„Стана ни ясно, че има начин. Съвременното протезиране е достигнало достатъчно добро развитие, за да осигури изработка на протеза, която да замести крака и движението. Но всяко едно модулче и движение, което целим да извършва компонента и се трупат средства. И протезата, която ни се предложи съобразно начина на му живот и всичко, което тестваха. Тя струва 64 хиляди лева. Гледаме в посока да е максимално подвижен”, разказва съпругата на Стефан Диляна

Учените от Оксфорд: Ваксината на AstraZeneca пази и от новия вариант

Към днешна дата процентът на хората, прекарали COVID-19 и с остатъчни проблеми е висок - близо 80 процента, за които има риск да отключат различни заболявания.

Специалистите, като доцент Симова, казват, че е време всички болници да започнат постковид кампания за превенция на заболяванията, които се получават. Заговори се дори за разкриване на медицинска пътека за финансиране на такова специфично лечение, за да не се стига до съдбата на Стефан. А ако някой иска да помогне на мъжа с постковид синдром под формата на ампутация, лесно може да намери дарителската кампания в социалните мрежи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.