От Външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже

„Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не се случват повече такива неща". За това призова в ефира на „Здравей, България" външният ни министър Екатерина Захариева. 

От ведомството също са получили документите, в които пише, че причината за инцидента с алпиниста е скъсано въже, поясни тя. 

Захариева направи коментар и относно изказването на сръбски професор, който в телевизионно интервю нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си”.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствената академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и изказването му било изтълкувано неправилно", заяви тя.

„На Балканите като че ли винаги „ври и кипи". Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим. Радвам се, че все пак този професор е направил някакво уточнение", смята Захариева.

Зоран Заев отново с критики към София

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който определи позицията на България относно македоно-българските отношения като „безпринципна”.

„Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза към съседна държава? Много принципно ли е да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация”, категорична бе Захариева. Тя уточни, че страната ни иска Република Северна Македония да влезе в Европейския съюз. 

По въпроса за отстраняването на шефа на Македонската телеграфна агенция заради обидни изказвания, Екатерина Захариева заяви, че решението за уволнението му е лично на правителството на Северна Македония.

Целия разговор гледайте във видеото.

МВнР с реакция след публикациите за изгорено българско знаме в Северна Македония

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.