Кабинетът търси варианти за още ваксини

Втори ден над хиляда нови заразени с коронавирус у нас.  Постепенно ситуацията в страната се изостря. 12 са вече областите, оцветени в червено. Там заболелите са над 120 души на сто хиляди население. Една от тях е Кюстендил, където от днес са в сила строги мерки срещу пандемията. Заради евентуалното намаляване на доставките от AstraZeneca правителството реши - България поръчва над 3 млн. дози от ваксините на Pfizer и Moderna.

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини

Само за седмица, областите в червено скочиха с още четири. Увеличиха се и тези в оранжево. Едва четири останаха в жълт цвят. На фона на това проблемът с доставките на ваксини продължава и тази седмица, което накара правителството и Европейският съюз да вземат спешни мерки.

След поредните случаи на забавяне в доставките с ваксини, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призна днес за допуснатите грешки при осигуряването на ваксините срещу COVID-19.

„ Закъсняхме с одобряването на ваксините. Бяхме прекалено оптимистични за масовото им производство и твърде уверени, че това, което сме поръчали, ще пристигне навреме. Трябва да се запитаме, защо се случи така и какви уроци можем да си извадим”, смята тя.

Във фаза 4 ще се ваксинират хронично болните и хората на над 65 г.

Председателят на ЕК обаче е категорична, че компромис при одобряването на ваксините не може да се прави, тъй като най-важна е тяхната ефективност и безопасност. Междувременно заради забавянето на доставките и у нас, правителството реши да поръча допълнителни дози, незаявени досега.

„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 460 000 дози от ваксината на Moderna”, обясни проф. Костадин Ангелов.

Отново над 1000 новозаразени с COVID-19 за денонощие

А премиерът обяви, че за целта ще бъдат заделени допълнителни средства.

„След 300-те милиона, 9 млн. лв. допълнително за безплатно и доброволно ваксиниране. За да има целия спектър, за да бъдат всички ваксинирани и ваксинационния план да се приложи бързо”, каза той.

Министър-председателят допълни, че с увеличения брой ваксинирани и мерките, които се взимат, се надява ситуацията да бъде овладяна.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.