Темата стана повод за нови престрелки между управляващи и опозиция

Нов политически спор заради искането за видеонаблюдение в изборните секции. Предложените от БСП промени все още нямат насрочена дата за разглеждане. Не са стигнали и до комисия. За ревизия на Изборния кодекс се обявиха и извънпарламентарни партии.

Два месеца преди изборите редица политически формации продължават да настояват Изборният кодекс да бъде отворен. Целта-  да има видеонабюдение в изборните секции. Темата стана повод за нови престрелки между управляващи и опозиция. В парламента.  БСП поискаха отговор защо все още не са разгледани предложените от тях промени от 21 януари.

ВОЛЯ и НФСБ ще се явят в коалиция на парламентарните избори

"Въвеждане на видеонаблюдение при приключване на изборния ден и преброяване на бюлетините, отразяването им в съответния протокол, както и изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация", поиска Филип Попов – БСП.

"Доколкото знам от г-жа Александрова, тя очаква становища и след това законопроектът ще бъде разгледан в комисията", посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Социалистите обаче не приеха обяснението. Според тях има умишлено забавяне и времето на парламента няма да стигне за гласуване.

"Очевидно не желаят честни и прозрачни избори", категоричен е Филип Попов.

От управляващата коалиция обаче смятат, че  промени на толкова късен етап са лоша идея. Не са сигурни и че ще се запазят правата на участващите в изборния процес.

Христо Иванов: Не търсим повод да оспорваме изборния резултат

"Всеки български гражданин, за да бъде сниман, трябва да даде своето съгласие. В изборна секция се ползват лични данни, така че не може с видеонаблюдение да подобриш изборния процес", заяви Юлиан Ангелов – "Обединени патриоти"/ВМРО.

От "Демократична България" не приемат аргумента, че снимането в изборните секции би било нарушение на правата на членовете на комисиите.

"Това са хора, които изпълняват публична функция на обществено място, каквото е една секция. Ако не искат да бъдат снимани, те просто не стават членове на секционна избирателна комисия или застъпници, наблюдатели или представители. По този начин си осигуряват анонимност. Нека всички да могат да видят какво се случва и да имаме доверие", заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Марешки: Убеден съм, че ще влезем в следващия парламент

А  ГЕРБ са категорични, че която и  партия да спечели изборите трябва да носи политическата отговорност чрез лидера си.

"Премиерът Борисов не се крие зад някой друг. Да каже аз ще излъча тук някой експерт. Това е носене на отговорност, разбирате ли? И трябва да се покаже, че може да се носи отговорност", категорична е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Гласуването на болните и хората под карантина вече беше уредено чрез промени в Закона за извънредното положение. И тази седмица тези в изборния кодекс няма да се разглеждат на комисия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.