Темата коментира пулмологът д-р София Ангелова

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че съществуват два вида маски - медицински и респираторни. Относно медицинските тя каза, че са изработени от вътрешен слой, който не пропуска пръски с вируса навън.

„Така че може би американците имат основание, казвайки към платнената маска да се добави хирургична, която е специално изработена”, допълни тя.

Пулмологът разясни и защитата, която дават респираторните маски. „Докато медицинската маска не пропуска навън да излиза биологичният материал, то респираторът защитава и човека, който я носи”, допълни тя.

Д-р София Ангелова посочи, че би използвала респираторната маска на места, където не може да се спазва социална дистанция - като в градския транспорт, например.

„Когато вляза в магазин, където има достатъчно добри условия за дистанция, бих предпочела медицинската маска”, добави пулмологът.

Повече за различните видове маски гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.