Снегопочистващите фирми се редуват на денонощни смени в Москва, за да разчистват улиците и пътищата

Тежка зима в много части на света. Съседна Гърция е под влиянието на бурята "Медея". Обилен снеговалеж предизвика транспортен хаос и в Турция. Термометрите в руската столица пък и днес държат живака до минус 15 градуса, а силният вятър създава допълнителни проблеми. 

С ниски температури и обилни снеговалежи бурята "Медея" продължава да обхваща Гърция и приближава южните части. Властите предупреждават да се пътува само при крайна необходимост и всички автомобили да се движат с вериги. Забранено е влизането в моето на малки лодки и каяци заради очаквани силни бури в следващите часове.

Прогнозите са обстановката да остане усложнена поне до сряда, а властите обявиха готовност да окажат помощ в бедстващите места.

СЛЕД СНЕЖНИТЕ БЛОКАДИ: АПИ обясни защо се забави почистването на АМ "Тракия"

Истанбул се събуди под обилна покривка, а кадри от дрон показват силно заснежените къщи и блокове по крайбрежието на Босфора. Тежката зима в мегаполиса затвори училищата и доведе до стотици паднали дървета, които предизвикаха транспортен хаос. Поради лошото време фериботната линия през Босфора спря, летищата работят нормално, но някои полети се бавят.

Снежната покривка на места достигна до половин метър, а синоптиците предупреждават, че в следващите дни може да се увеличи заради очаквани нови валежи.

Снегът по това време на годината няма как да изненада московчани, но студът в руската столица е на път да подобри рекорди. Стойностите варират от минус 13 до минус 15 градуса, а през нощта живакът пада дори до 23 под нулата.

ЕКСТРЕМЕН СТУД: Регистрираха -25.5 градуса в Трън

Снегопочистващите фирми се редуват на денонощни смени, за да разчистват улиците и пътищата. Мобилизирани са всички ресурси.

Снегът достигащ половин метър предизвика задръствания по пътищата в руската столица и отмяна и на десетки полети на летище Домодедово. Капацитетът на обществения транспорт също е увеличен, за да се налага дълго застояване по спирките.

Зимна картина и отвъд Океана. Мощни снежни бури и арктически студове сковаха американския щат Тексас. Извънредно положение е в сила за над 200 окръга.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.