Той държи заведение пред крепостта Царевец и е пред фалит

Абсурден случай от Велико Търново. Ресторантьор, кандидатствал за помощ от държавата, получи оборотни средства, които държавата си взе дни по-късно, без да го пита. Бизнесменът държи заведение пред крепостта Царевец и е пред фалит.     

Димитър Даскалов е в бизнеса от 30 години. Видял е какво ли не, но подобен случай като този с пандемията от COVID-19 не е имал.

„От последните 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Не знаеш ще те отворят ли, няма ли”, коментира Даскалов.

Премиерът обяви кога отварят ресторантите

Той кандидатства по мярката 80/20, т.е. държавата да го подпомогне с 20% от оборота му за същия период на миналата година.

„Накрая ни отпуснаха 3 850 лв. За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Толкова бях доволен. Исках да си покрия разходите, защото тук работят фризери, а за да не замръзне - топлим. Парите ми бяха отпуснати на 27 януари и като отидох след два дни да ги взема, е оказа, че от НАП са ги взели за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха”, обяснява собственикът.

Ресторантьорът има около 20 000 лева задължения за осигуровки, натрупани по време на пандемията, които би трябвало да са разсрочени. Бизнесменът попитал данъчната служителка, която го обслужва, защо са му прибрали цялата сума, а не 50%, както е била договорката, но отговор не получил.

От НАП отговориха на запитване на NOVA по казуса. Лаконично заявиха: „Стриктно спазваме закона”.

Сега, Димитър Даскалов се опитва да приеме проблема с чувство за хумор.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.