От утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено, обяви още Борисов

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих, предадоха от пресцентъра на МС. Премиерът отбеляза, че както вече е посочено в заповедта на здравния министър, ресторантите ще отворят отново на 1 март, тъй като дотогава има още две седмици.

 

 

Ресторантите остават затворени, браншът се отказа от протестното отваряне

„Още 14 дни трябва да издържим заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, заяви Борисов. Премиерът изказа благодарност към медицинските екипи в страната за работата, която вършат не само за справяне с новия вируса, но и за лечението на всички останали заболявания. „Много голямо благодаря! С финансовия министър ви гарантираме, че до 28 февруари ще си получите парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите“, категоричен бе премиерът Борисов.

 

 

Той припомни, че правителството отпусна миналата година 50 милиона лева на лечебните заведения, които поддържат 50% от леглата си за лечение на COVID-19, и от тези средства болницата в Исперих е получила близо половин милион лева. „За първи път финансираме и общински болници, защото хората като дойдат, не правят разлика дали е общинска или държавна болница, искат да са добре излекувани и това тук е направено“, добави премиерът Борисов, който в Исперих бе заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Имаше ли нарушители на мерките в столичните заведения

Ангелов докладва на премиера, че ако има отново натиск от пациенти, здравната система е абсолютно готова. „Болниците разполагат с цялата апаратура както за реанимацията, така и за отделенията, имат всички предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, консумативи. Така че нямаме никакви притеснения, всички болници в страната са подготвени“, обясни министър Ангелов.

В рамките на посещението на премиера в Исперих директорът на болницата д-р Абдуллах Заргар изказа благодарност към българското правителство за бързата реакция на държава, с която той получи българско гражданство, каквото е изискването, за може да продължи да заема поста директор на болницата. Д-р Заргар поема лечебното заведение в Исперих преди 8 години, когато то е в тежко финансово състояние. Днес болницата има разкрити нови отделения, привлечени са специалисти, закупена е апаратура на европейско ниво. Град Исперих обяви подкрепата си за д-р Заргар, когато в началото на годината става ясно, че заради промените в Закона за публичните предприятия хора без гражданство от страна в ЕС не могат да заемат такъв пост. На 8 февруари министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар.

В рамките на мандата правителството е отпуснало 2,5 млн. лева за община Исперих за рехабилитация на уличната мрежа в града и околните населени места в рамките на общината. Местната управа изтъкна пред премиера Борисов, че благодарение на подкрепата през тези години градът не спира да се благоустроява като инфраструктурата става все по-добра.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.