Децата под 16 години участват със съгласието на родителите си

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca ваксина срещу COVID-19, обявиха, че започват изпитвания, за да разберат дали препратът е ефикасен при децата и при подрастващите. 

Еврокомисията одобри втори договор с Moderna

Тази ваксина е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение. В същото време обаче се появиха съмнения доколко ефикасна е тя при някои от новите щамове на коронавируса и при най-възрастните. Учените от университета в Оксфорд обаче вече се заеха със задачата да подобрят препрата така, че той да бъде ефективен срещу южноафриканския щам, например.

Но учените не спират дотук. Те решиха да проверят как работи ваксината и при децата, въпреки че те се заразяват сравнително рядко. Екип от изследователи ще тества продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като болка и оток на мястото на инжектиране, например.

Ръководител на проекта е проф. Андрю Полард, който смята, че е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция към ваксината при децата и подрастващите, защото някои от тях могат да имат полза от нея в бъдеще. До момента е одобрена ваксинацията само на хора над 18 години. 

ЕС започва оценка на ваксината на Janssen

Всички доброволци живеят близо до четирите определени места за изследвания - университетът в Оксфорд, Университетската болница „Сейнт Джордж“ в Лондон, Университетската болница в Саутхемптън и Кралската болница за деца в Бристол. Видни британски педиатри заявиха, че пандемията има силно негативно въздействие върху образованието, социалното развитие и емоционалното състояние на децата и юношите. Ето защо те смятат, че е много важно да се съберат данни доколко е безопасно имунизирането и на тези възрастови групи.

Пожелалите да участват в изследванията най-напред попълват кратък въпросник. За онези, които са над 16 години, не е нужно родителско съгласие, но за всички под 16 години то е задължително. Изисква се представяне на медицински картон с история на здравното състояние през годините като гаранция, че доброволците са в кондиция за участие в подобно изследване. Представя им се и пълна инфомация за евентуални странични ефекти по време на изпитванията. Ако някое дете или родител пожелае прекратяване на процедурите, това ще бъде сторено незабавно, без да се иска обяснение за решението. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.