Всеки десети твърди, че е изкарал COVID-19 сравнително тежко

Поне 1,5 млн. българи вече са преболедували коронавируса. Изненадващите цифри идват от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 1011 души от цялата страна.

Разминаването с официално обявените над 230 000 идва от това, че много хора не са заявили болестта си пред здравните власти. А има и немалка бройка, преминали през вируса безсимптомно. Общо 16% от запитаните заявяват, че са изкарали вируса. Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък. 

Проф. Мутафчийски: Новите случаи на COVID-19 се увеличиха с 24% за седмица (ВИДЕО)

От проучването се наблюдава и друга тенденция - най-много заявили, че са изкарали заразата, са млади българи, които живеят в София, или в някой от другите големи градове на страната. И обратно - най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните и в малките населени места. 

Още 41 починали с коронавирус у нас

Относно ваксините, 27% от запитаните казват, че биха се имунизирали, а 48% категорично отказват да го направят. Процентът на колебаещите се е 24 на сто.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари 2021 г. сред 1011 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.