Там започна имунизирането на хора от 4-та фаза

Наплив от желаещи да си поставят ваксината срещу коронавирус в „Пирогов”. Пред спешната болница се образуваха и опашки. В един от кабинетите на лечебното заведение започна ваксинирането на хора от четвъртата фаза. Tам ще се използва препаратът на AstraZeneca.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Веднага щом чула, че четвъртата фаза на ваксинация започва, Татяна Жековска идва на опашката пред „Пирогов”.

„Въобще не е имало съмнение. Не мисля заради COVID-19 да си променям целия живот”, обяснява тя.

В тази фаза препаратът, който ще се използва, е на AstraZeneca.

„Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към „Пирогов” Силвия Чолакова.

79-годишната Виктория Пандурова обаче желае от новите модели ваксина.

„Аз искам новата технология, в която няма да ми вкарват вирус. Искам час по-скоро да се ваксинирам, за разлика от тези 100 души, от които отиват двама”, посочи Пандурова.

Борисов поиска зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

За да се ускори процесът по имунизация премиерът Бойко Борисов поиска от здравните власти да въведат зелени коридори пред големите болници и здравните инспекции. Така хората щели да стигат до инжекцията по-бързо.

В четвъртата фаза са включени 1 500 000 пенсионери и 300 000 хронично болни. Преди поставянето на ваксината всеки желаещ задължително се преглежда от специалист.

„Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксина. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.

Как ще продължи имунизационният план у нас

Междувременно, здравните власти отчитат плавно покачване на заразените с вируса у нас, но към момента натиск върху болниците няма.

Специалистите успокояват, че нито една от разрешените на пазара ваксини не крие опасност. В парламента здравният министър проф. Костадин Ангелов призова всички да спазват мерките - без значение дали имат имунитет.

„Всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят, могат да пренасят вируса. Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти”, каза проф. Ангелов.

Следващата седмица в страната се очаква да пристигнат нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.