Британски заселници във Великотърновско се сблъскаха с документа за информирано съгласие

Казус с ваксинирането на чужденците със статут на постоянно живеещи в България. Британски заселници във Великотърновско се сблъскаха с документа за информирано съгласие, който се оказа само на български език.

Във Велико Търново беше разкрит още един кабинет за ваксинация, поради засиления интерес. Той се намира в Специализираната болница по кардиология, а първите, които искаха да си поставят ваксината на AstraZeneca бяха британски заселници.

Здравният министър разпореди организация за ваксиниране на хора извън приоритетните групи

Трейси е от Велико Търново, а Дарън от близкото село Велчево. Заедно със своите семейства днес бяха първи пред новоразкрития кабинет за ваксинация срещу COVID-19. Имаха придружител, който да им помага с информираното съгласие, което е написано само на български.

Дарън ще се имунизира, защото е разбрал, че се поставя Оксфордската ваксина. Не желае друга, а и твърди, че на Острова ще го пуснат, само ако докаже, че има поставена ваксина срещу британския щам.

„Държа на Оскфордската ваксина, а не на Pfizer. Имунолозите в Англия казва, че с нея ще можем да пътуваме свободно. Правим го, защото животът трябва да продължи”, казва той.

Отново дълги опашки от желаещи да се имунизират (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дарън и всички британски заселници получиха инструкция от лекарите за втората дата, на която трябва отново да си поставят от ваксината – 11 май.

„Това не ни е първият път за поставяне на ваксини. Поставяхме от всички фази. Добихме опит. Много хора искат да се ваксинират”, казва д-р Деница Недялкова.

Към момента в имунизационните центрове има достатъчно количество ваксини.

В рубриката на „Здравей, България” – „Питай за ваксините!” утре ще гостува доц. Ангел Кунчев - изпращайте въпросите си във връзка с организацията на имунизацията ТУК.