Те са заплашени от лишаване от състезателни права за четири години

Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг. По информация на NOVA тримата, уличени в употребата на забранени препарати, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Спортистите не са с квоти за Олимпиадата.

Русия няма да използва своето знаме, име или химн на следващите две Олимпиади

Плувецът Светлозар Николов е категоричен, че никога не е взимал "станозолол".

"Гарантирам, че никога няма да си вкарам такова нещо в организма. Това се приема от културисти, които ходят по състезания и искат да са по-масивни”, казва той.

Другият обвинен в употреба на допинг национал - Благой Панайотов, обяви пред NOVA, че на 4-ти февруари проби не са взети от всички състезатели.

„Просто ни бяха избрали нас тримата, не знам как и защо. Няма да оставя нещата така със сигурност, защото знам, че не съм виновен. Нищо не съм приемал”, казва Панайотов.

Те твърдят, че са пили само витамините, давани им в чашка с добавки в националния отбор. „На „Белмекен” ни даваха по 36 хапчета на ден”, обясниПанайотов.

„Като свършим тренировка те вече са готови на масата и ние си ги взимаме. Така е много рисковано, защото някой може да влезе в стаичката и да сложи този анабол”, казва Николов.

От Федерацията по плуване отхвърлиха обвинението, че някой нарочно може да е сложил анаболния стерод в чашите на състезателите. Но признават, че дават витамините и хранителните добавки не в оригиналните им опаковки. Те допускат приемът на  "станозолол" да е станал между лагерите.

“Всички състезатели от националния отбор, когато са на лагер взимат витамини, които не съдържат никакви забранени вещества. Aз недоумявам как това вещество е попаднало в тях. По моя непотвърдена информация този препарат е вземан преди Нова година, когато са били в почивка. За мен това е външна намеса”, коментира президентът на Федерацията по плуване Георги Аврамчев.

Лекари обясняват, че "станозолол" е един от най-старите и най-тежки препарати, използвани от спортисти по целия свят, заради бързите резултати. 

„Целта е да се повиши мускулната маса, приема се, че има известно въздействие като изгаря мазнините и по този начин оформя релефа и затова е доста популярен”, обяснява д-р Здравко Тарълов.

А следите от препарата остават в кръвта между 8 и 9 месеца след приема. 

До края на седмицата тримата плувци трябва да дадат своите обяснения пред антидопинговата комисия. В момента тече процедура, според която спортистите трябва да кажат дали искат отваряне на Б-пробата, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

Във видеото е използвана снимка на Алекс Филипов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.