Мярката е в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика

Очаква се в сряда британският финансов министър Риши Сунак да обяви създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти. Мярката е в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика.

Специалната финансова институция ще бъде открита през пролетта, като  първоначално ще бъде захранена 12 милиарда паунда капитал. Към него ще бъдат добавени гарантирани от държавата заеми в размер на 10 милиарда. Това ще даде възможност за инвестиции в инфраструктурата като транспорт или възобновяема енергия за над 40 милиарда лири.

Държавният бюджет, който се очаква да бъде представен на 3 март и да съпътства възстановяването на местната икономика, ще бъде първият след ефективното излизане на страната от единния пазар и Европейския митнически съюз.

С над 122 000 смъртни случая, Великобритания е сред най-тежко засегнатите от коронавиурса страни в света. Брутният й вътрешен продукт се сви с рекорден темп от 9,9 процента през 2020 година заради шока от здравната криза, която парализира цели сектори в продължение на месеци.

Предвижда се новият локдаун, в сила от началото на януари, постепенно да бъде отменен между март и юни. А през юни миналата година премиерът Борис Джонсън заяви, че иска да черпи вдъхновение от "Новия курс" на американския президент Франклин Д. Рузвелт за съживяване на икономиката, като инвестира мащабно в инфраструктура. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.