Премиерът инспектира възстановяването на камбанарията в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка

Средна работна заплата от 2 000 лв. през следващите четири години. Това прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в гр. Шипка. Така на практика партията откри предизборната си кампания.

По думите на Борисов, приоритет остават ремонтът, възстановяването и изграждането на храмове у нас. Няма да бъдат прекратени и други програми като санирането, например, заяви Бойко Борисов.

„До 100 милиарда евро ще вдигнем БВП през следващите 4 години и ще постигнем поне 2000 лева средна работна заплата. Убеден съм в това, което правим - ще продължим и санирането, но на първо място с изграждането и ремонта на църквите, манастирите и джамиите. Защото има ли вяра, има народ, морал, има и бъдеще“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов по време на посещението си в храм-паметник манастир „Рождество Христово“ – Шипка, за който през август м.г. правителството отпусна 1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията. Това съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че още един-два месеца са необходими, за да се справим с пандемията, но по начина, по който лекуват българските лекари и се ваксинират гражданите, по-лесно и бързо ще се върнем към нормалния начин на живот.

„Много лесно се говори един път в годината. Десетилетия наред храмът е бил в окаяно положение и никой не го е ремонтирал“, подчерта лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов по време на посещението си в „Рождество Христово“. Храмът е един от символите на българското Освобождение като само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона затова, когато бие, се чува от Шипка до Казанлък. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен. През 2018 г. правителството също осигури 20 000 лева за ремонтни дейности на храма.

На храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка усилено текат ремонтни дейности. За тях през миналата година...

Posted by Boyko Borissov on Friday, March 5, 2021

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов акцентира, че Шипка е свято място и само при произнасянето й всеки българин прекланя глава, затова храмовете и паметниците в района трябва да са възстановени в пълната им красота и величие.

Старозагорският митрополит Киприан изказа огромна благодарност към министър-председателя Борисов и правителството за осигурените 1,6 милиона лева за възстановяването на камбанарията на храм-паметника, която се е рушала. От името на Старозагорския епархийски съвет Киприан удостои премиера Бойко Борисов с благодарствен знак за оказаната подкрепа. „Много политици – и премиери, и президенти, са се възхищавали на прекрасния храм и нито един не реагира както Вас на молбата ни за възстановяването на камбанарията. А тя се вижда отдалеч и разнася прославата на Бога, на нашата православна вяра, на нашите молитви“, заяви митрополит Киприан.

След посещението си в храма премиерът инспектира и ремонтните дейности в читалище "Светлина" в град Шипка, което също се възстановява със средства, отпуснати от държавата. 

Борисов изтъкна и добрите ни приятелски отношения с Турция в момента: "От война до най-добри приятелски и съседски отношения. За националния ни празник кулата "Атакуле" в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни". 

650 000 лв. са отпуснати през последните години за изграждане на велоалеи на територията на община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън. Дължината на велосипедната алея е близо 7 км. "Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи", посочи премиерът.

Освен за велоалеи, продължават инвестициите и в антикризисни мерки в района. "Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компанни в района сме подкрепили със 73 млн. лв. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души", допълни Борисов.

По ОПИК продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от Област Стара Загора ще получат 11 млн лв.
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.