По време на пъвия локдаун в България са убити девет жени

"Аз самата съм имала такъв период в живота си, знам какво е влиянието върху психиката на потърпевшите", това сподели в ефира на "Неделята на NOVA" журналистът и писател Мария Касимова - Моасе.

Тя призна, че трудно се работи в общество, което неглижира проблема с  насилието над жени. Според нея проблемът е като голяма стара къща, която трябва да се изчисти из основи.

"Трябва да се говори за проблема на всякакви нива, както е полезно и реални личности, претърпели насилие, да говорят за това, колкото и да ги боли", допълни тя.

За нея много добре са се потрудили някои хора Истанбулската конвенция да стане мръсна дума, а само заради един малък детайл в нея сега продължават да страдат много хора.

ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ: Какви са начините за превенция и подкрепа? (ВИДЕО)

Тя информира още, че много често насилниците на жени са хора с власт и имат различни връзки в системите на управление и използват това за психически тормоз над жертвите си.

"В провинцията е по-тежко, защото хората се познават, трудно се споделя", добави журналистът

Мария Касимова - Моасе е категорична, че трябва да има разяснителна кампания за това как не може да толерираме подобно явление в едно съвременно общество и активно трябва да се действа да се пресече тази порочна тенденция.

Тя изрази и надеждата си най-накрая в следващото Народно събрание да бъде приет Закона за домашното насилие.

Вижте повече във видеото.