Помощи ще получават служители, засегнати от COVID-кризата

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

В точка първа от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 г.

Промените предвиждат срокът на действие на мярката за запазване на заетостта да се удължи до 31 май 2021 г.

Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. Допълнителният финансов ресурс за удължаване на мярка е в размер на 147 млн. лева, с които се очаква да бъдат запазени около 100 хиляди работни места.

След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.

До 15 април 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Социалните партньори не постигнаха единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

В точка втора от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 325 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

С предложените промени се предвижда лицата да имат право на компенсация за не повече от 60 дни за 2020 г. и не повече от 90 дни за 2021 г., в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Увеличава се срокът за допустимост, който вече ще бъде не по-късно от 30 юни 2021 г. Допълнителният финансов ресурс за обезпечаване на мярката е в размер на 24,6 млн. лева и се очаква да достигне до 33 хиляди заети лица.

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

Социалните партньори не постигнаха единодушие по проекта на Постановление.

В точка трета от дневния ред НСТС проведе избор на ротационни заместник-председатели, съгласно чл. 3а, ал. 4 от КТ. За заместник-председател на НСТС от организациите на работниците и служителите беше избран г-н Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“. От квотата на работодателските организации за заместник-председател на НСТС беше избран Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В точка разни НСТС даде позиция по отношение на РМС № 429 на Министерския съвет от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица и работодатели, с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятията, директно засегнати от извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Нова мярка в подкрепа на туроператорите

Въпросът ще има ли помощи за бизнеса, който е затворен не с национално, а с общинско решение, предизвика много притеснения в последната седмица. Отговорът е, че бизнесите ще могат да кандидатстват по мярката „Запази ме”, която дава до 75 процента от осигурителния доход за служители в неплатен отпуск. Условията са същите, както досега.  Останалите мерки остават на национално ниво, като всеки, който отговаря на изискванията, може да поиска помощ по тях.

Фитнесът на Мария Димитрова от Шумен е затворен по решение на Общинския щаб. „Това е третото затваряне и за съжаление се притеснявам, че може да е фатално за нас”, казва тя.

От Агенцията по заетостта й обяснили, че няма право на подкрепа.  „Казаха, че не могат по никакъв начин да ни обезщетят. Ние не можем да участваме в никакви програми, тъй като персоналът вече няма нито платени, нито неплатени отпуски”, допълва Димитрова.

От Социалното министерство обаче казват, че мярката „Запази ме” или 75/0 може да се използва и от затворените бизнеси на регионално ниво. Заповедта вече се изпраща по места. „Заповедта изрично казва, че трябва да бъдат затворени от държавен орган. В случая Регионалните здравни инспекции са такъв държавен орган”, заяви Елка Димитрова от "Политика на пазара на труда"към МТСП.

За всяка област помощта ще е в сила за съответните затворени бизнеси. „За всяка област е посочен периодът, който важи със задна дата”, каза още тя.

Националния съвет за Тристранно сътрудничество одобри удължаването и на мярката „Запази ме” и на 60/40 единодушно, но не без забележки.  „ В ситуация на криза ние смятаме, че условията трябва да са далеч по-гъвкави, за да може широк кръг от работодатели да попаднат вътре”, коментира Мария Минчева –-зам.-председател на Българска стопанска камара.

Една от основните пречки според тях е задължителното изискване за запазване на работника за определен период, след получаване на помощта 60/40  и невъзможността новоназначени работници да я използват .

От КНСБ одобриха документа, но с уточнението, че са необходими промени в бъдеще. „Искаме мярка, която да обедини останалите”, категорична бе Ася Гонева - национален секретар на КНСБ.