Отново много починали с коронавируса за денонощие

Заразата с коронавирус постави нов антирекорд!  7600 са вече пациентите в болниците. Днес е и последният ден, в който властите трябва да уточнят затягането на мерките срещу пандемията в София и страната. Спешните медици призоваха за отговорност и обявиха, че натискът върху системата вече е огромен.  А Еврокомисията уточни как ще се издават сертификати за пътуване.

Проф. Балтов: Има нужда от строги мерки за две седмици

4 374 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Заразените са установени след направени 19 214 теста. Това означава, че процентът на положителните проби е 22.76, сочат данните на Единния информационен портал.

Настанените в болници с коронавирус продължават да се увеличават. Само за ден техният брой е нараснал с 331, като хоспитализираните вече са 7 600. От тях 612 се лекуват в интензивни отделения.

Починалите с COVID-19 за изминалите 24 часа са 107, като общият брой на фаталните случаи в страната достигна 11 579. 1 757 са отчетените в системата като излекувани. Общо преборилите заразата у нас са 228 816.  За изминалото денонощие са поставени 4 287 дози ваксини срещу COVID-19.

Натискът в болниците става все по-голям. Днес пред NOVA директорът на "Пирогов" заяви, че вече се налага дори да връщат пациенти заради липса на легла с кислород. Проблеми има и в другите столични болници, които лекуват COVDI пациенти. В този момент тече онлайн среща на областния щаб, на която се очаква да се реши доколко ще се затегнат мерките в София. Още вчера от РЗИ заговориха за ново затваряне на заведенията, детските градини, яслите и моловете. Очаква се и учениците, дори в малките класове, да минат на онлайн обучение.

„Леглата постепенно се запълват. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 интубирани и на апаратно дишане”, каза шефът на спешната болница.

Заради рязко увеличения прием от най-големия спешен център обясниха, че за втора поредна вечер се налага да препращат болни към други столични лечебни заведения.

„Някак си хората са свикнали да идват в „Пирогов”, но болницата не е дядовата ръкавичка. Леглата, които са с кислород, се изчерпват. Тогава ги насочваме, обикновено през Спешна помощ, но правим преди това диагностика”, обясни проф. Балтов.

България купува „Ремдесивир” за над 24 млн. лева

Едва когато се уверят, че местенето не крие риск, медиците си позволявали да върнат пациент. В случаите, когато се стигне до такава ситуация от Спешна помощ търсят алтернативна болница през радиостанциите си. Оттам обаче признаха, че също изнемогват заради рязко увеличения брой на сигналите.

„В период от седем дни децата са 129. Знаете, че има много хоспитализирани в болниците и за съжаление, вирусът се подмладява. Хората са безкрайно уморени, да не говорим колко са вече изнервени и колко в емоционален и психически план работим на ръба”, посочи говорителят на Спешна помощ  Катя Сунгарска.

„Към днешна дата имаме около 470-500 обаждания за едно 12-часово дежурство”, съобщи директорът на „Медицинска дейност” в ЦСМП - София доц. Нина Ръсина.

Сунгарска: Натискът върху здравната система е огромен

Екипите, които ги приемат, са едва 25. Случаите пък се разпределят между десетте най-големи болници в столицата, където обаче също изпитват затруднения. От Спешна помощ излязоха с призив.

„Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система”, призова Сунгарска.

От „Пирогов” отчетоха и друга притеснителна тенденция - все повече спада възрастта на болните, а в лечебното заведение вече има и 10 деца - всички с бронхопневмония и на антибиотично лечение. 

 

 

Заради планираното поредно затваряне на заведенията, от  ресторантьорския бранш излязоха с остра позиция и настояха -  ако се стигне до затваряне, то да не е само частично, а да важи за всички.

В училищата в София вече са в готовност да преминат на онлайн обучение, а градините -  да затворят изцяло. От детска градина „Брезичка” обаче признаха, че адаптацията след всяко следващо затваряне се отразява на децата:

"Много е трудно. Ние самите го приемаме много тежко. Раздялата ни коства доста усилия - първо като учители, а второ като хора, които се разделят и се накъсва трудът им. Не е приятно, губят се навиците на децата, а работата на учителите също не е много добра", обясни директорката Иванка Харбалиева.

В момента по-голямата част от децата са в детската градина. А отсъстващи заради коронавирус – няма. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК