Скална маса затвори пътя Своге - Ребърково в района на Елисейна

Ново свлачище в района на Искърското дефиле. Късно снощи, скална маса затвори пътя Своге - Ребърково в района на Елисейна. Работата продължи през цялата нощ, осигурен е и обходен маршрут. В момента трасето е разчистено, но заради валежите в последните дни не е изключено да има ново свличане на земна маса

Това се случава само няколко часа след като лошото време активира земна маса в същия район. Вчера движението при гара Лакатник временно беше спряно.

БЛОКАДА КРАЙ ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Свлачище спря трафика за половин ден (ВИДЕО)

Заради свлачището край Елисейна много шофьори се оказаха неприятно изненадани рано сутринта. Димчо от Берковица решил да мине по обходния маршрут, но и там попаднал в пътен капан. "Около 10-15 коли сме там и не можем да минем от Миланово за Своге. Сняг до колене. Няма кой да чисти! Тук пък камъни паднаха. Къде е тая държава?!", пита Димчо Коцев. 

Още рано сутринта на мястото на срутището започна оглед, а група алпинисти започнаха да събарят най-опасно надвисналите късове, като фадрома чистеше след обрушването на всеки скат. Камъните от едното платно бяха събрани, за да може да се пропускат поетапно хората, които нямат възможност да минат по друг път.

В последанта година, в този участък са монтирани над 30 хиляди квадратни метра защитни мрежи."И предстои още 20 хиляди в Искърското дефиле да сложим. Ерозионните процеси в тоя планински район са много силни", заяви Румен Сачански, директор на ОПУ- София. 

Опасните участъци по цялото трасе са отбелязани от геолозите и непрекъснато се наблюдават, за да се вземат конкретни мерки.