Записването в онлайн портала се подновява от утре

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca у нас отново е разрешена. Записването в онлайн портала се подновява от утре. Това заяви на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов.

"Отношението полза-риск продължава да е положително и няма пречки всички държави в ЕС да продължат ваксинацията с препарата", добави той. Богданов заяви, че при направената аутопсия на жената от Пловдив не се доказва връзка между ваксината и причината за смъртта. При починалата жена няма открити тромби.

Европейската агенция по лекарствата: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е сигурна и ефективна. EMA също така потвърди, че ползите от препарата надвишават рисковете.

„От утре стартира работата на електронната система за записване и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал. Тези, които бяха записани за 12 април, ще бъдат известени още тази вечер, за да могат да се явят за втората ваксинация. Създадена е организация в съответните РЗИ-та и ваксинационни центрове в страната. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре, да се ваксинират и допълнителни лица, които са записани за съседни дни около 12 април”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 

 

Лекарите и пунктовете са в готовност да започнат да ваксинират отново. Днес по време на брифинга стана ясно, че масовата ваксинация ще може да се възобнови и ще се осъществява по начина, по който беше до момента.

Според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче за пълно възстановяване на ваксинацията ще може да се говори, едва след като премине третият пик на заразата. При ритмични доставки, това може да се случи и по-рано. Засега електронният регистър за запазване на час за ваксина е спрян.

От утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. Това съобщи...

Posted by Министерство на здравеопазването on Thursday, 18 March 2021

Връщат тежките мерки в цялата страна (ВИДЕО)

От болница „Света Анна” днес обявиха, че изцяло спират ваксинацията, включително тази по различните фази, тъй като са им се изчерпали ваксините. А от лекарите там научихме, че в момента са в ситуация, в която не знаят какво да кажат на хората. В други пунктове в столицата ваксинацията продължава, но там се поставят само дози на приоритетните групи и хора, свързани с изборния процес. А здравният министър излезе с апел:

„Нека всички колеги, когато са отворени флакони и има остатъци, и няма хора по фазите, нека да се поставят на български граждани, които чакат. В крайна сметка България е една, хората са едни и същи”, каза проф. Ангелов.

 

В момента в страната ни има общо около 174 хиляди налични ваксини. До средата на април се очаква да имаме и от 4-тата одобрена ваксина на Янсен.

„Тя се съхранява в нормални условия, като имаме предвид, че е с 1 доза, това много ще улесни процеса, най-вече при общопрактикуващите лекари така, че най-накрая всички хора, които са се записали при тях, най-сетне да стигнат до ваксина”, обясни доц. Кунчев.

Към момента правителството остава със същата позиция за руската и китайската ваксина – може да я поръчаме, но след като бъде одобрена от Европа:

„Не можем да рискуваме безопасност на българските граждани, защото ще се хванем като удавник за сламка”, добави здравният министър.

Той отново беше категоричен, че не вижда нищо притеснително във ваксинацията с AstraZeneca, с която били ваксинирани и неговите близки. В момента ваксинираните у нас вече са над 350 хиляди души, а тези с поставена доза за последното денонощие – 4708.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК