Старият континент стана първия в света с 1 милион починали от коронавируса

Европа е в разгара на третата вълна от пандемията. Вчера Старият континент стана първия в света с 1 милион починали от коронавируса. Заради тревожното нарастване на случаите Германия обмисля нов локдаун и строга карантина. А Франция вече въведе социална изолация в 16 департамента. В по-голямата част на страната, включително Париж, хората могат  да напускат домовете си само със специален документ и по уважителна причина.

В страната продължава да бъде в сила вечерен час - 19 часа, а гражданите могат да се придвижват само в радиус до 10 км от домашния адрес.

Европейските страни с все по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19

Тълпи от парижани използваха пролетното слънце за разходка по бреговете на Сена, въпреки началото на новия, строг режим за ограничаване на влошената санитарна ситуация в страната.

Близо една трета от французите влязоха в едномесечна социална изолация, а интензивните отделения отбелязаха нов антирекорд и най-висок брой пациенти с коронавирус от началото на годината.

 

 


Властите в страната са категорични, че предстоят трудни седмици, а светлина в тунела ще видим след средата на април, но това зависи от ускоряване на масовата ваксинация.

В петък Франция поднови имунизацията с AstraZeneca, а за да увери, че ваксината е безопасна премиерът Жан Кастекс избра за си постави първата доза публично.

Примерът му последваха и други европейски лидери.

След последните анализи на Висшия здравен съвет Франция помени посоката на движение и през следващите седмици ще ваксинира с AstraZeneca само хората над 55-годишна възраст.

Спазват ли се новите мерки и каква е обстановката – гледайте във видеото.