До 72 часа трябва да напуснат страната ни

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщават от МВнР.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министър Екатерина Захарева, че има данни за незаконна дейност на въпросните служители от посолството, а след 20 часа заседание, Военният съд реши - и петимата българи, обвинени в шпионаж, остават в ареста.

След денонощно заседание: Съдът остави обвинените в шпионаж в ареста

Обявените двама руски дипломати за персона нон грата имат 72 часа, за да напуснат страната. Обявяването им за такива обаче не означава, че те губят статута си на дипломатически служители, т.е. те няма да подлежат на митнически контрол, когато решат да напуснат България без значение по сухопътен или въздушен начин.

В късния следобед от правителствената пресслужба съобщиха за телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В него Борисов освен че изразява подкрепата си за ангажиментите, които страната ни е поела към Алианса до 2030 г., коментира и шпионския скандал.

По думите му Йенс Столтенберг е изразил подкрепа за България, като е казал, че всички страни трябва да действат солидарно срещу подобни действия.

Документи с гриф "NATO Secret" са открити у руските дипломати, научи NOVA от свои източници сред разследващите. По неофициална информация, става въпрос за Максим Рибкин - първи секретар в мисията на Москва у нас, както и за Александър Зинкин - втори секретар в посолството.

„Това е удар по националната сигурност на България. Освен това, поставя въпроса как ние съхраняваме наша класифицирана и чувствителна информация, как съхраняваме натовска и европейска. На трето място проблем ще бъде за отношенията между България и Русия”, заяви Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността.

Научният, икономическият и търговски капацитет на страната  не бива да бъдат пренебрегвани, когато говорим за шпионаж, смята експертът.

„Много важно е да се анализира какви са щетите от този скандал. И най-вече - какви мерки трябва да се вземат в областта на проучване на определени хора, в областта на опазване на класифицирана информация, как тази информация се съдържа в масивите, включително и електронните, защото те също са обект на атаки”, посочва Божилов.

„На този етап не е ясно какъв тип класифицирана информация е давана на руските дипломати”, подчерта експертът. Тя може да засяга както финансови въпроси на Министерството на отбраната, така и зависимости на висши чиновници.

„Трябва да покажем, че България е НАТО,  България е Европейския съюз. Ние ще отговорим с всички възможни от международното и националното право допустими мерки”, каза още Йордан Божилов.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

Междувременно, след над 20-часови съдебни заседания, магистратите под пагон оставиха и петимата българи, обвинени в шпионаж, в ареста. 

Пръв пред съда се изправи полк. Петър Петров - заместник-шеф на отдел „Бюджет и планиране" във военното ведомство.

„Държавната тайна е класифицирана информация. Не можем да разберем дали става въпрос за квалифицирана и дали тя представлява държавна тайна”, заяви Петър Петков - адвокат на полк. Петър Петров.

Според защитата на полк. Петров, сред документите в над 50 тома материали по делото, няма доказателства за извършено престъпление.

„Но това, че някакви хора са се срещали и разговаряли, посещавали са някакви си места на територията на София, в никакъв случай не води до извод, че е извършил деянията, за които той е обвинен”, каза още Петър Петков.

Полк. Петров, ръководителят на групата - Иван Илиев, съпругата му Галина, както и служителят на парламента Любомир Медаров могат да обжалват оставането си зад решетките. Военно-апелативният съд ще реши съдбата им в петък.

От Руското посолство у нас веднага реагираха. В профила си във Facebook те съобщиха, че демаршът, който в момента се осъществява, не помага за конструктивния диалог между двете страни.

Така те намекнаха, че в най-скоро време ще обявят за персона нон грата двама служители от българското посолство в Москва.

Според практиката досега те трябва да отговарят на същите позиции, на които са изгонените от България. Кратка справка на сайта на посолството ни в руската столица показва, че там има шестима първи секретари, сред които отговарящият за консулската служба, аташе, отговарящо за туризъм, както и за търговските отношения.